Opendeurdag Indaver Antwerpen: drie redenen waarom u dit niet mag missen

Op 10 mei gooit Indaver de deuren van haar vestiging in Antwerpen open voor het grote publiek. In Antwerpen verwerken we gevaarlijk en industrieel afval. We winnen daarbij stoom terug, die we ook omzetten in stroom. We gebruiken deze energie voor onze eigen installaties, maar we leveren ook stoom aan onze buur, het ontwateringsbedrijf van de Antwerpse haven Amoras, en stroom aan het elektriciteitsnet. Een bezoek aan een afvalbedrijf is niet meteen uw idee van een gezellig weekenduitje? Dat is verkeerd gedacht, en wel hierom.

1.Leer wat u nog niet weet

Een interessant parcours brengt u langs alle installaties waarmee Indaver dit waarmaakt. Via demonstraties en informatiestandjes tonen we u hoe we gevaarlijk afval veilig verwerken. U zult leren hoe we industrieel en gevaarlijk afval vernietigen in onze draaitrommelovens en  fysicochemische installaties. De ovens zijn een belangrijke schakel in de circulaire economie, omdat ze schadelijke stoffen uit de materiaal- en voedselketen houden. Industrieel afval kan namelijk componenten bevatten die gevaarlijk zijn voor mens en omgeving. Is er gevaarlijk afval dat we niet in de draaitrommeloven kunnen verwerken, dan leert u hoe we dat in Antwerpen neutraliseren en veilig opslaan. We leggen uit hoe we het vervuilde water, dat we gebruikt hebben in onze installaties, eerst zuiveren voor we het lozen. En hoe we de reststoffen van de verwerking veilig opbergen op de deponie, waarmee we het landschap meteen ook een groene flank schenken.

2.Zie wat niemand te zien krijgt

Bij de verwerking van industrieel en gevaarlijk afval neemt Indaver strenge veiligheidsmaatregelen in acht. Zomaar binnenwandelen op een gewone dag om een kijkje te nemen op de vestiging gaat dus niet. Op 10 mei kunt u dat uitzonderlijk wel. U kunt van dichtbij zien hoe onze mensen in het labo proeven doen op het afval, om te bepalen wat het is en hoe we het moeten verwerken. Hoe zij voortdurend de kwaliteit van het water en de lucht meten om zeker te zijn dat Indaver met haar activiteiten de omgeving niet belast. U krijgt een demonstratie van onze waterzuivering en ziet de controlekamer van onze draaitrommelovens van binnenuit.

3.Doe wat anders niet kan

Bent u meer iemand van de actie? Dan kunt u een rondrit maken in de interventiewagen van ons interventieteam, dat als eerste ter plaatse is in geval van brand of een ander noodgeval. Kinderen kunnen loos gaan met de brandweerslang. We zullen u 65 meter de lucht in takelen, veilig ingesnoerd, zodat u vanuit de skywatch kunt genieten van een prachtig uitzicht op de vestiging en de haven van Antwerpen. En aan het einde van de rondleiding kunt u bij een hapje en een drankje napraten over uw ervaringen.

Meer informatie

Share this page