Nieuwe meerderheidsaandeelhouder Katoen Natie maakt onze verdere groei mogelijk

De zoektocht naar onze nieuwe meerderheidsaandeelhouder – snel, vlot en efficiënt – is in een laatste fase terechtgekomen. We weten wie Indaver de komende jaren, vanuit een stevige Vlaamse verankering, zal helpen om internationaal nog meer te groeien en toonaangevend te blijven in duurzaam afvalbeheer voor overheden en bedrijven. De keuze voor een nieuwe meerderheidsaandeelhouder is gevallen op Katoen Natie, het Vlaamse haven- en logistieke bedrijf met activiteiten in 33 landen op alle continenten.

Indaver en Katoen Natie, wie beide bedrijven onder de loep neemt, ziet hun complementariteit. Ze hebben beide hun wortels in Vlaanderen, sterker nog, beide in het Antwerpse havengebied. Beide bouwden hun succes op toegepaste ingenieurskennis en het streven naar continue verbetering en houden daarbij de blik op de lange termijn gericht. Zowel Indaver als Katoen Natie zijn internationale spelers met totaaloplossingen op maat van hun klanten.

Verwonderlijk was het dus niet dat DELTA en Katoen Natie op 6 maart 2015 hun handtekening hebben gezet onder de verkoop van 74.99 % van de aandelen van Indaver. Katoen Natie betaalt 416 miljoen euro voor de overname, de totale ondernemingswaarde wordt daardoor ingeschat op 842 miljoen euro. De verkoop moet wel nog groen licht krijgen van de mededingingsautoriteiten van Nederland, België en Duitsland, en van de aandeelhouders en de centrale ondernemingsraad van DELTA. Maar als alles naar plan verloopt, is Indaver tegen de zomer voor een groot deel in handen van Katoen Natie.

Dit is meteen ook het dankbaar afscheid van DELTA als meerderheidsaandeelhouder, dat Indaver de afgelopen zeven jaar een stevige positie in Europa hielp op te bouwen in integraal afvalbeheer voor bedrijven en overheden. DELTA was de juiste partner op het juiste moment. Maar de afvalmarkt is voortdurend in beweging. De internationale competitie is sterk. We willen onze leidende rol als dienstverlener voor het beheer en de verwerking van industrieel en gevaarlijk afval in Europa blijven vervullen. Voor overheden willen we verder een duurzame dienstverlening aanbieden in België, Nederland en Ierland en bekijken we de mogelijkheden om ze uit te breiden in andere landen waar we al een voet aan de grond hebben.

Met Katoen Natie als nieuwe meerderheidsaandeelhouder kan Indaver haar koers van internationale groei aanhouden, want Katoen Natie ondersteunt deze strategie volledig. Katoen Natie heeft wereldwijd meer dan 11 000 werknemers en is actief in 33 landen. Het haven- en logistieke bedrijf combineert engineering, technologie en havenactiviteiten om wereldwijde oplossingen op maat te bieden aan de chemische en de auto-industrie, en voor de sectoren van de consumentengoederen, elektronica en de retail. We zullen deze gelegenheid dus ook aangrijpen om zinvolle synergiën te zoeken met Katoen Natie om onze klanten nog beter te bedienen.

Indaver zal haar dienstverlening aan de overheden en aan de industrie zonder enige onderbreking voortzetten, met de hoge kwaliteit die zij van ons gewend zijn. Indaver wil, vanuit haar expertise, nieuwe dienstverleningsmodellen ontwikkelen en zo toonaangevend blijven in duurzaam afvalbeheer. Het netwerk van een industriële en stabiele aandeelhouder als Katoen Natie en hun ervaring zullen ons daarbij zeker ondersteunen.

Share this page