Kleine veranderingen, een wereld van verschil

Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer , dat gefinancierd wordt door Indaver en Sleco, steunt sinds 2007 vernieuwende projecten die Vlaanderen groener willen maken. Om meer zuurstof te geven aan initiatieven van lokale gemeenschappen, die vaak broedplaatsen zijn van ideeën, doet het Fonds lokale projecten voortaan een eigen oproep.

We weten het allemaal: we moeten dringend anders consumeren, eten, wonen, ons verplaatsen en verwarmen. Want als we zo energie en grondstoffen blijven verslinden, is de planeet binnenkort onleefbaar. Een mens krijgt dan snel het gevoel dat deze uitdaging alleen op grote schaal kan worden aangepakt. Niets is minder waar. Kleine, lokale initiatieven kunnen een wereld van verschil maken.

Oproep kleinschalige projecten

Daarom heeft het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer vanaf januari 2015 een aparte oproep voor deze kleinschalige projecten. Dergelijke projecten kunnen uitgaan van een wijk, een jeugdbeweging of een vereniging, een school of zelfs gewoon enkele vrienden. Het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer is ervan overtuigd dat dergelijke initiatieven van onderuit de verandering in denken en doen kunnen teweegbrengen die het beoogt. Rond materialen en energie beweegt er veel, overal in Vlaanderen. Met deze aparte oproep wil het Fonds die creativiteit aanboren. Lokale projecten kunnen tot 2 500 euro steun krijgen. Dankzij dit duwtje in de rug van het Fonds kunnen deze projecten misschien uitgroeien tot initiatieven met een bredere impact. 

Om deze nieuwe oproep extra luister te geven, stellen Indaver en Sleco eenmalig 100 000 euro extra ter beschikking in 2015. Na de eerste lokale oproep in januari volgt een tweede in het najaar. De procedure hiervoor wordt bewust laagdrempelig en eenvoudig gehouden: minder papierwerk, snelle beslissing. Op die manier wil het Fonds zoveel mogelijk kandidaten overtuigen om duurzame ideeën overal in Vlaanderen te laten borrelen en bruisen.

Oproep grootschalige projecten

Daarnaast steunt het Fonds uiteraard ook nog de grote projecten. In oktober wordt de negende projectoproep gelanceerd, maar deze editie zal er helemaal anders uitzien. De oproep deze herfst is uitsluitend voor bovenlokale  grotere projecten, die zich richten op (een deel van) Vlaanderen. Ze komen in aanmerking voor steun tot 25 000 euro. 


Voor meer informatie: www.fdme.be.

Share this page